Vlaams Paard vzw
NL | FR

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Vlaams Paard vzw
Het Vlaams Paard - Peterschap Waregem
Waregem heeft het Peterschap over het Vlaams Paard

Stad Waregem is er zich van bewust dat haar nobele vluchttraditie steunt op de sterke benen van onze "Vlaamse Paarden". Dat werd naar aanleiding van het150 jaar Waregem Koerse bezegeld door "Waregem" dat het Peterschap op zich nam van het "Vlaams Paard" ! Hierdoor wordt het verleden niet vergeten en is de toekomst een verder zetten van ...

Het verleden vergeten is een bedreiging voor de toekomst.

Het is eigen aan de jeugd om vooral naar toekomst te kijken en meestal het verleden als onbelangrijk, als "voorbij" te beschouwen. Hoe ouder men echter wordt, hoe meer inzicht men verwerft in het hoe en het waarom der dingen. Men beseft steeds meer dat, het verleden niet "voorbij" is, maar dat we moeten steven naar bescherming van ons historisch en cultureel erfgoed.

Het "Vlaams Paard" was gedurende vele eeuwen het paardenras bij uitstek in de gehele Westerse wereld. Vele van de erna ontstane paardenrassen werden gevormd door inkruising met Vlaamse Paarden. Door de eeuwen heen heeft dit paard verschilende functies gehad.

Vanwege zijn sterke en forse bouw was het niet alleen geliefd als trekpaard, maar ook als strijdros. Merkwaardig voor Waregem is dat de eerste "Waregem Koerse" verreden werd op "maandag 30 augustus 1847" met hun eigenste Vlaamse Paarden. Alvast een heel bescheiden begin:

  • "een vluchtwedstrijd voor peerden van het inlandsch ras en bestemd voor den landbouw"
  • "een draafwedstrijd voor peerden van alle ras"

Vierspan met Vlaamse Paarden

Werd deze eerste wedstrijd immers niet speciaal voorbehouden voor het kostbaarste bezit van onze voorouders? Hun trots ... Waregem Koerse, geboren als folkloristische volkssport en uitgegroeid tot een nobele vluchttraditie.

Foto van Roger Talpe

De erkenning kwam ook in het nieuws, klik hier om het fragment te bekijken

Website Stad Waregem

Afdrukken     

De fokkersvereniging “Het Vlaams Paard” vzw
Poperingseweg 134 | 8908 Vlamertinge | Tel. +32 (0)57 20 57 32 | GSM +32 (0)478 38 86 36 | E-mail: info@vlaamspaard.be